CrossRoads2 ontwikkeling van ATEX-IECEx sensor

 

 

 

De Europese Unie subsidieert o.a. via CrossRoads2 grensoverschrijdende projecten met als doel een duurzame grensoverschrijdende samenwerking rond kansrijke innovatieprojecten tussen KMO/MKB-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg). Het project richt zich op bedrijven met goede, innovatieve en technisch haalbare projectideeën die graag grensoverschrijdend samenwerken met andere KMO/MKB-bedrijven

ImProvia en het Vlaamse iQunet ontwikkelden de voorbije twee jaar een draadloze batterijgevoede sensor die de status van (productie)machines opvolgt. Er is heel wat vraag naar de sensor, ook in explosiegevoelige omgevingen. iQunet ontwikkelt nu een ATEX-IECEx versie, zodat de sensor ook in explosiegevaarlijke zones kan worden ingezet. ImProvia biedt hierin een ondersteunende rol op het gebied van ATEX-IECEx certificeringen voor de sensoren.

De sensoren worden op (productie)machines geplaatst en meten daar parameters als trillingen en temperatuur. Die informatie wordt draadloos verzonden naar een centrale unit. De verzamelde info geeft een beeld van de conditie waarin de machines of industriële processen verkeren. Op die manier kan vooraf nauwkeurig worden ingeschat of bijvoorbeeld een motor of pomp toe is aan onderhoud of vervanging. Zo kunnen bedrijven de kosten van een onnodige vervanging uitsparen en worden ze niet verrast door een plots defect.

Uniek aan deze sensoren is dat ze werken op twee kleine low-power-batterijtjes, die niettemin big data verzamelen. Die informatie is snel en efficiënt beschikbaar. Vandaag kan de sensor echter niet worden ingezet in omgevingen met explosiegevaar, waar brandbare gassen, damp, nevel of stof aanwezig zijn. Een kleine ontstekingsbron kan al tot een ontploffing leiden. Om de sensoren te mogen gebruiken, moeten ze voldoen aan de ATEX- en de IECEx-normen, wat betekent dat ze in geen geval een vonk mogen veroorzaken.

In het project, gefinancierd door CrossRoads2, onderzoeken ImProvia en iQunet welke aanpassingen nodig zijn om de sensor geschikt te maken voor explosiegevoelige zones. Binnen dit innovatieproject zullen beide partners een stap verder gaan en een prototype ontwikkelen. Zowel in de sensoren als in de netwerkonderdelen moeten een aantal aspecten aangepakt worden. Door de toepasbaarheid van de innovatieve sensor te verbreden, kunnen iQunet en ImProvia een heel nieuwe markt aanboren.

Het innovatieproject loopt ten einde op 30 november 2018.  De sensor zal in Q2/2019 met certificatie Ex II 2G Ex-i, ib IIC T4 Gb op de markt komen.

 

Reader Interactions